ALB_Night-View-Wide

1550 Alberni

Vancouver, Canada

The design of 1550 Alberni Street is shaped by its environment: the 43-storey tower is carved by two emphatic scoops that form deep balconies furnished in wood. In both instances, the carvings create semienclosures that strengthen the building’s relationship with its urban and geographical context while optimizing daylighting and neighbouring views.

Credits

Client

Westbank Development

Office

Kengo Kuma & Associates (link) / Merrick Architecture (link)

Area

25255 m²

Status

Under Construction

ALB_form-diagram-colour

Urban Concept Diagrams

The architecture is formed by preserving the view corridors and minimising its daylight impact to its surrounding context. Because of the way the otherwise orthogonal tower is carved, its silhouette constantly changes, creating illusionary profiles of arching cantilevers. The reality is far more structured as the carved deductions are diagonally symmetrical, the lower portion helping to counterbalance the hanging volume above.

alberni-modell

1:500 Study model - Structural Rationale

ALB_penthouse-plan

Level 41 - Penthouse Floor Plan

Framed by the horizontal and vertical elements of the building, the distant scenery is “borrowed” to strengthen the presence of nature. By blurring the limits of the scenery, an illusion of a continuous, expansive garden is created. 

All units are designed with this concept in mind. The minimal frame, full height glazed façades allow each unit to have a unique view, a ‘‘borrowed scenery’ out towards English Bay along the North coast.

ALB_Units-Legend
alberni-bath
alberni-penthouse
ALB_rooftop-pool
ALB_living-room

© smll studio 2022. All Rights Reserved.

hello@smll.studio